Am votat împotriva Ordonanței Guvernului Orban prin care se permite vânzarea activelor companiilor unde statul mai este acționar majoritar. În mod evident, nu puteam fi de acord să las mână liberă vânzării și acelor companii profitabile, precum CEC, Hidroelectrica sau Eximbank, fără nicio justificare sau urgență.
Cunosc foarte bine eforturile făcute ca Hidroelectrica, de exemplu, să scape de faliment și de băieții deștepți care o căpușau pentru a ajunge cea mai profitabilă companie de stat din România. Știu foarte bine pentru că aceste eforturi au fost depuse în perioada în care am fost ministru al Energiei.
Legea prin care se interzicea vânzarea de acțiuni sau de active pe o perioadă de doi ani este similară cu măsurile luate în mai multe state europene și are la bază considerente logice: nu există nici un avantaj să vinzi acțiuni sau active dintr-o companie profitabilă într-o perioadă de criză, pentru că în această perioadă prețurile sunt alterate. Nu aduci în plus nimic bun!
Pe de altă parte, Executivul ar putea propune măsuri punctuale, pentru companiile aflate în dificultate. Spre exemplu, la Tarom sau Complexul Energetic Oltenia se impune ca Guvernul să vină cu măsuri clare, cu un plan de redresare sau restructurare a respectivelor companii aflate în dificultate, fără să fie necesar, repet, în aceste perioade tulburi, să fie afectate companiile profitabile.